-----

| gewoon trouw aan jezelf ~ brein en intuïtie in balans |februari  2021

Twijfel je achteraf wel eens of je niet TE intens, TE uitgebreid hebt gereageerd? Dat je je nu gewoon te ongemakkelijk en anders voelt? Terwijl je puur, oprecht uit enthousiasme en interesse en vanuit het gevoel van gelijkwaardigheid en inspiratie hebt gehandeld. En dat het nu bijna een GEWOONTE is geworden, dat je je gaat aanpassen, je “anders” gaat voelen, je gaat twijfelen aan jezelf.
Asjeblieft, luister .... blijf trouw aan jezelf!
“Own who you are”
Hoe komt het over wat je zegt en wat je schrijft?
Begrijpen ze wel wat je bedoelt? Zullen ze niet totaal iets anders uit je woorden halen, de boodschap verkeerd interpreteren.

Hoe vaak ervaar jij de gedachte dat je eigenlijk een opmerking, reactie wil plaatsen online of gewoon in een gesprek , maar dat je het uiteindelijk niet doet. Uit angst voor een reactie, onbegrip of miscommunicatie of beeldvorming waar je eigenlijk niet op zit te wachten.

En doe je het wel, dan weeg je elk woord, herlees je elke zin, pas je je woorden aan en daarmee negeer je eigenlijk dat allereerste gevoel. Je raakt langzaam verwijderd van je eigen woorden.

Je past je aan in je woordgebruik, je houdt rekening met iedereen, je bent bang verkeerd over te komen, angst voor reacties die er eigenlijk niet toe doen.

Aanpassen, perfectionisme, angst?
Wanneer heb jij hier last van? Vaker dan je denkt? En waarom eigenlijk? Je hebt de kennis, je hebt de ervaring. Bang om arrogant, betweterig, zweverig of anders over te komen? Angst om fouten te maken, is het niet goed genoeg?

Reageren, communiceren vanuit je allereerste gevoel en gedachte. Misschien niet altijd wenselijk, correct of naar verwachting voor de ontvanger, maar wel oprecht, authentiek en respectvol naar je eigen ik. Ben bewust van juist die gevoelens en gedachten en probeer zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven.

Heb je eigen wensen, verlangen, verwachtingen duidelijk en weeg dan pas je woorden. Online, in gesprek, in je journal, in een e-mail aan jezelf, op de achterkant van een boodschappenlijstje... Laat die woorden, dat gevoel, die gedachte stromen. Blijf trouw aan jezelf en wees trouw aan je eigen waarden. Weeg je woorden, niet je waarden.


authenticiteit, perfectionisme, anders vasthouden, loslaten

Dat kan ik zelf toch veel beter, sneller, mooier ...

We zeggen het misschien niet vaak hardop, maar we denken het zeker wel. Om nog maar niet te spreken over hoe dat doorwerkt op ons gedrag. We willen controleren en beïnvloeden. Het liefst nemen we alle taken over en doen we het zelf. En ja, misschien kan je het wel sneller, beter en mooier. Maar ben je ook bewust van je handelen en wat je uitzendt? Voor jezelf en voor de ander?

Wanneer de ander de intentie heeft om jou te willen helpen, voor jou te willen zorgen, jou aandacht wil geven, jou meer me-time wil geven. Door taken van je over te nemen.

Laat het los en kom in die ontvangmodus🧡

Best lastig toch om die controle los te laten, om het niet vast te blijven houden, te ontvangen.

Wanneer je jezelf nog beter leert kennen, bewust wordt van je eigen gedrag, gedachten en gevoel, kom je er ook achter waarom jij het zo lastig vindt. Angst, perfectionisme, op zoek naar bevestiging, is het allemaal te veel en ben je bang voor chaos?
En ja, misschien kan jij het sneller, beter, mooier en doet de ander het niet op jouw manier.

💡Neem de ander mee in jouw denkproces, met als doel meer verbinding vanuit authenticiteit en meer ruimte voor jezelf. De ander zal zich dan ook niet onnodig afgewezen voelen en met nog meer liefde jou ondersteunen.

💡 Deel dat denkproces met de ander, ontvang en probeer die controle stapje voor stapje los te laten.

💡Oefen dat delen, dat ontvangen en leer anders vast te houden. En word daar de beste in.gedachten, mindset, bewustwording, zelfkennis, inspiratie

(Tip : lees eerst Deel I en dan Deel II :)

Deel II:  Inspiratie, inzichten, ideeën overleven niet altijd je eigen gedachten.

Word bewust van deze eigen gedachten, je eigen woorden, je eigen gevoel


💡 Signaleer ze
💡 Herken ze
💡 Herschrijf
💡 En blijf geïnspireerd om stappen te zetten!

Onderstaande tekst (zie deel I) aangepakt met behulp van bovenstaande tips.
Lees en voel jij het verschil?


“Zoveel ideeën, woorden en beelden stromen er gedurende de dag door mijn hoofd. Aangevuld met geuren en geluiden en gevoelsmomenten. Een knuffel van een kind. Een liedje op de radio. Een woord, een zin.


Ik kan ze laten komen en ik kan ze soms laten gaan. Ik kan ze ook laten groeien, ontwikkelen totdat ze rijp zijn.

Het is simpel. Als een zaadje uitstrooien, bewateren, zorgen en wanneer het tijd is oogsten.”

 

gedachten, mindset, bewustwording, zelfkennis, inspiratie

Deel I :

 “Zoveel ideeën, woorden en beelden stromen er gedurende de dag door mijn hoofd. Aangevuld met geuren en geluiden en gevoelsmomenten. Een knuffel van een kind. Een liedje op de radio. Een woord, een zin.

Ik kan ze laten komen en ik kan ze soms laten gaan. Ik kan ze ook laten groeien, ontwikkelen totdat ze rijp zijn.

Het lijkt simpel. Als een zaadje uitstrooien, bewateren, zorgen en wanneer het tijd is oogsten.

Maar wat als er te veel zaadjes zijn. Te weinig water. De kleur van de oogst tegenvalt. Wanneer je even niet meer weet of je moet snoeien of het moet laten bloeien. Het idee was zo mooi, de verwachting was zo groots....”


( tip: 🤔 >> lees nu deel II - 💡)

januari  2021

gedachten, mindset, bewustwording, zelfkennis, inspiratie

Wat zie ik? Wie zie ik?

En nog belangrijker, wat voel ik?

Afgelopen maandag heb ik met Kristel_Fotografie_Thorn mogen samenwerken. Op mijn verzoek heeft ze foto’s van mij genomen, die ik kan gaan gebruiken voor JosIe-Q, mijn website, social media, etc.

Wat een bijzondere ervaring. In de voorbereiding is er volledige aandacht geweest voor mijn authentieke verhaal, zodat Kristel kon doen waar zij goed in is. Mij te fotograferen zoals ik ben.

En hoe ziet dat er dan uit op een foto? Hoe ziet oprecht, kritisch, sensitief, creatief, dienstbaar, perfectionist, lief, vol kennis en ervaring er dan uit?

Door mijn verhalen te delen met juist deze fotografe, heb ik het vertrouwen gehad dat zij via haar camera de vertaling maakt. Dat het foto’s zijn die in beeld laten zien wie ik ben.

Foto’s waarop je ziet dat ik straal, dat ik denk, dat ik luister, dat ik mijmer, dat ik soms moe ben, dat ik geniet. Dat ik ben wie ik ben.

Deze foto heb ik mogen ontvangen als voorproefje✨

📸Wat zie jij?
📸Wie zie jij?
📸Wat voel jij?

januari  2021

gedachten, mindset, bewustwording, zelfkennis, inspiratie

Ik heb me heel lang “anders” gevoeld. Het idee hebben dat anderen je niet begrijpen. Dat je er buiten valt. Niet dat ik zo vreemd was of de behoefte had om erbij te horen, integendeel. Ik werd enorm goed in aanpassen. Aanpassen aan alles en iedereen. Een allemansvriend, doen wat je moest doen en alles was prima. Toch bleef het nare gevoel altijd, zelfs toen ik de 40 net voorbij was - met nog meer levenservaring, 4 mooie kinderen, huisje ,boompje ,beestje, vroeg ik me nog steeds af wat het toch was dat ik me zo anders voelde...

Nu een paar jaar later , vraag ik mijzelf niet meer af waarom ik mijzelf anders voelde.
In mijn geval lag het begin van mijn ontdekkingsreis, het antwoord, de herkenning en de erkenning in het onderwerp hoogbegaafdheid.
Door te leren, te lezen, vragen te stellen, like-minded-people te ontmoeten, te sparren en te overdenken, is het afgelopen met het anders voelen en het aanpassen. Ik omarm mijn gedachten, denkwijze, wie ik ben. En ik leer elke dag bij, maar in alles wat ik nu doe: ik geniet en ik blijf trouw aan mezelf.  
Blijf jezelf niet alleen maar afvragen en bedenken...maar kom in actie. Lees, leer, spar, ontdek, ontmoet. Laten we kennismaken.


authenticiteit, perfectionisme, anders vasthouden, loslaten

Lieve jij,

2021, een jaar met nog meer authenticiteit, creativiteit, verbinding en helderheid🥂 november 2020

Het betreffende artikel uit de Volkskrant van afgelopen week kreeg ik van verschillende mensen doorgestuurd. Zowel de digitale versie als een papieren versie speciaal voor mij uitgeknipt. "Opinie: een noodkreet van ouders met hoogbegaafde kinderen wordt niet begrepen." stond boven het artikel. Een artikel dat mijn omgeving waarschijnlijk koppelde aan mij als zo’n ouder.
Wat mij echter raakte in het artikel was dat de schrijver, deze volwassen man, naast zijn bezorgdheid als vader, ook zijn ontdekkingsreis durfde te delen. Hoeveel volwassenen zijn er wel niet die een dergelijke zoektocht ervaren, maar nooit tot ontdekken komen? En als je dan (h)erkenning hebt gevonden in het thema hoogbegaafdheid, hoe gaat je dat dan verder helpen en hoe ga je daar mee om?
Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor het onderwerp hoogbegaafdheid (HB). Er wordt meer over HB geschreven en gepraat. En is de kans groter dat degenen die zoeken daadwerkelijk ook tot ontdekken komen. En dat men dan vanuit die herkenning, nog meer zelfkennis kan ontwikkelen met of zonder hulp.
Als ervaringsdeskundige probeer ik me nu meer af te stemmen i.p.v. aan te passen. Ik probeer de processen in mijn hoofd te vertalen naar stappen en deze te delen met anderen. I.p.v. mezelf anders te voelen, ben ik nu gewoon authentiek. Natuurlijk ben ik bang dat ik het niet goed genoeg doe, ik fouten maak en dat iedereen er wat van gaat vinden. Maar wat als ik iemand anders kan helpen met dit stukje tekst en degene over een tijd schrijft “Een wereld ging open.” ? 
Heb vertrouwen en heb moed, ook dat heb ik inmiddels wel geleerd.

(artikel Volkskrant)

oktober 2020

Leren door te lezen, te onderzoeken en te bestuderen. Mijn talent blijven ontwikkelen om jouw TALENT de ruimte te kunnen bieden.
Theorieën, modellen en tools gaan pas leven, wanneer ik SAMEN aan talent mag werken. Door elkaar te inspireren, informeren en elkaar te bevragen gaat die ontwikkelkracht weer (meer)AAN.
Mogen WERKEN aan jezelf, het zelf ervaren, zelfontplooiing, meer in balans met meer energie en ontdekken i.p.v. zoeken.
Te saai? Zweverig? Te soft?
Ik daag je uit!september 2020

Steeds vaker heb ik het gevoel dat ik een soort van stuiterbal of zo’n pendulum wave in mijn brein heb zitten.
Ik heb het helemaal niet over een nare ziekte, maar het is gewoon mijn enthousiasme, die intrinsieke motivatie, de ontwikkelkracht in mij die AAN is gezet.

In het verleden  heb ik besloten een opleiding te gaan volgen over hoogbegaafdheid. Dit omdat ik de nodige theorie en ervaring had opgedaan over hoogbegaafdheid vanwege mijn eigen kinderen èn het gevoel had dat ik hier wat mee moest doen.
Eenmaal gestart met de opleiding en bijbehorende theorie wist ik niet wat mij overkwam. In mijn zoektocht waarom alles gaat zoals het gaat, is er gewoon een kwartje gevallen.
Hoogbegaafdheid. Een overweldigend feest van herkenning! Het gevoel van thuiskomen. Erkenning ervaren en eindelijk onrust kunnen omzetten in een positieve vibe. De lat ligt soms nu nog hoger dan eerst. Ik weet nog lang niet alles en ontmoetingen met andere mensen kunnen nog steeds een ongemakkelijk gevoel oproepen. Maar jeetje, wat een kettingreactie is er gestart.
Tijdens sparmomenten met anderen ontstaan de mooiste, creatiefste, grootse ideeën en inzichten. Gesprekken krijgen een extra laag, een verdieping. Daarnaast ervaar ik verbinding en ruimte voor authenticiteit.

Door nu als coach en sparringpartner ondersteuning te bieden vanuit kennis en ervaring wil ik ook jou weer (meer) AAN zetten.

Herken jij die stuiterbal of wil jij graag bouwen aan jouw innerlijke energiegevende kettingreactie?
Laten we kennis met elkaar maken. 


Hoe graag ik ook in mijn behaaglijke bubbel verblijf, omdat het anders voelen en het er misschien ook niet bij willen horen, mij zoveel energie kost,  moet ik eerlijk toegeven dat...

wanneer je tijdens die ontmoetingen die andere JosIe-Q treft
• dat ene studiegenoot,
• die andere moeder op de zwangerschapsyoga,
• die coach,
• of degene die toch meer overeenkomsten blijkt te hebben met jouzelf dan je gedacht had ...
dan dan dan....

Vanuit ontmoeten > naar welkom voelen > autonomie ervaren, verbinding en competent voelen > intrinsiek gemotiveerd zijn om ervoor te gaan. Werk, studie, zelfontplooiing, vriendschappen. Je staat AAN!


* Wanneer ik een ruimte binnentreed, waarin ik geuren van verse gezette koffie, appeltaart , eucalyptus of zelfs Zwitsal herken, voel ik me warm van binnen.
* Wanneer ik een kamer binnenloop met aardse tinten, zachte kussens en dekentjes en frisse veldbloemen in de vaas voel ik me fijn.
* Wanneer iemand mij welkom heet vanuit interesse, vanuit gelijkwaardigheid, vanuit verbinding voel ik me bijzonder. Bijzonder welkom.

>> Vertel, wat heb JIJ nodig om je welkom te voelen? Wanneer voel jij je welkom?
E-mailen
Instagram